17 Ιουνίου 2024
17:18
28.88 oC
Υγρασία 32%
GR EN
Άρθρα
Δελτία Τύπου
Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του σχολείου Θραψανού

Υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του σχολείου Θραψανού, κηρυγμένου ως Νεότερου Μνημείου, με προϋπολογισμό 173.000 ευρώ.

Η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την αποκατάσταση του κτιρίου, που υπέστη μεγάλες ζημίες από τον σεισμό του Σεπτέμβρη  2021. Σκοπός του ερευνητικού προγράμματος είναι η επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτιών εμφάνισης και εξέλιξης των δομικών βλαβών του, η τεκμηρίωση τους και η παθολογία που προκλήθηκε, λόγω  της σεισμικής δραστηριότητας του Σεπτεμβρίου 2021. Θα προταθούν τα απαιτούμενα ενισχυτικά μέτρων για τη βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς του, σε συνδυασμό με την θεμελίωσή του. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών δράσεων και προτάσεων  θα υποδείξουν  τις απαιτούμενες εργασίες, ώστε να καταρτιστεί  το πρόγραμμα επεμβάσεων για την αποκατάσταση του μνημείου από τους αρμόδιους φορείς.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η Προγραμματική Σύμβαση αφορά το σχολείο στο Θραψανό, ένα σχολείο κηρυγμένο μνημείο το οποίο επλήγη από τους τελευταίους σεισμούς και επομένως είναι υποχρέωση όλων μας να αποκατασταθεί».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για το σχολείο στο Θραψανό ενώ ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Ιδιαίτερη στιγμή για τον Δήμο μας,  η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης,  του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης που ανοίγει το δρόμο για τις διαδικασίες αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης αλλά και προστασίας του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, το οποίο αποτελεί κηρυγμένο Νεότερο Μνημείο. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη δεδομένου ότι στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης, αναμένεται να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μελέτες και οι εξειδικευμένες εργασίες που απαιτούνται για την οριστική αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός στο ιστορικό αυτό κτίριο».