16 Ιουλίου 2024
15:56
30.48 oC
Υγρασία 33%
GR EN
Σακορράφειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ιστορική Αναδρομή

Η Σακορράφειος Δημοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί δωρεά του ομογενή στην Αμερική, γιατρού Στυλιανού Νικολάου Σακόρραφου.  Η ανέγερση του ορόφου της  Βιβλιοθήκης ξεκίνησε το 1965 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν  με δαπάνη εξ ολοκλήρου του Στυλιανού Σακόρραφου,  ο οποίος διέθεσε συνολικά 13.000 δολάρια.

Ο Στυλιανός Σακόρραφος δεν φρόντισε μόνο για την ανέγερση του κτιρίου της Βιβλιοθήκης, αλλά με τη διαθήκη του, η οποία συντάχθηκε στις 23-9-1967, διέθεσε ένα σεβαστό ποσό για τον εξοπλισμό και εμπλουτισμό της : «… Δίδω και κληροδοτώ προς την βιβλιοθήκην Καστελλίου Πεδιάδος Κρήτης, Ελλάς, το ποσό των Δέκα Πέντε Χιλιάδων ($ 15.000) δολαρίων, διά βιβλία και τας αναγκαίας επιπλώσεις…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η λειτουργία της ξεκίνησε το έτος 1977 με 953 τόμους βιβλίων στη συλλογή της. Από τότε εμπλουτίζεται συνεχώς από δωρεές αλλά και με αγορές από δικά της έσοδα. Το 1993, ξεκίνησε η μηχανοργάνωσής της με το σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΑΒΕΚΤ). Η ταξινόμηση, καταλογογράφηση και θεματική ευρετηρίαση γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα(Δεκαδική ταξινόμηση Dewey, AACR2 κ.α.).

Η συλλογή της, που σήμερα ανέρχεται στους 9.000 τόμους βιβλίων και σε 700 τεύχη περιοδικών,  περιλαμβάνει βιβλία απ’ όλες τις θεματικές ενότητες και για όλες τις ηλικίες.  Διαθέτει προσωπικές συλλογές αρκετών σημαντικών προσωπικοτήτων του τόπου μας, όπως του Μαθηματικού Ιάσονα Κατζουράκη, του Γεωπόνου Γεωργίου Κουντάκη, του Ιατρού Γεωργίου Παπαδάκη, της Ηλέριας Κατζαγιαννάκη, του εκπαιδευτικού Αριστοφάνη Χουρδάκη, του ιατρού Εμμανουήλ Δετοράκη, του Ελευθερίου Τζανακάκη κ.α.  Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα η προσφορά του κ. Γεωργίου Χαραλαμπάκη, ο οποίος δώρισε πτυχία και διπλώματα του θείου του και αείμνηστου ευεργέτη  Στυλιανού Σακόρραφου, τα οποία εκτίθενται σήμερα στη Βιβλιοθήκη.

Υπηρεσίες που παρέχει η Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει δανειστικό, πληροφοριακό και παιδικό τμήμα.

Το δανειστικό τμήμα περιλαμβάνει βιβλία απ’ όλες τις θεματικές ενότητες και για όλες τις ηλικίες. Δικαίωμα δανεισμού έχουν όσοι το επιθυμούν, εφόσον εγγραφούν ως μέλη. Κάθε μέλος της Βιβλιοθήκης μπορεί να δανειστεί μέχρι 2 βιβλία για 15 ημέρες με δικαίωμα παράτασης άλλες 15 ημέρες.  Για την εγγραφή μελών απαιτείται η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας. Για παιδιά έως 15 ετών είναι απαραίτητη μία δήλωση του κηδεμόνα ότι συμφωνεί με την έκδοση κάρτας μέλους του παιδιού τους.

Εκτός από το δανεισμό βιβλίων, ο χρήστης μπορεί να μελετήσει στο χώρο του Αναγνωστηρίου, αλλά και να χρησιμοποιήσει τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές με δωρεάν πρόσβαση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

Εκδηλώσεις

Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, με την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων. Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη της Βοβολιοθήκης στο πρόγραμμα για τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες του «FUTURE LIBRARY», που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος, διοργανώνονται από το 2012, σχεδόν καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες,  με μεγάλη επιτυχία ποικίλες εκδηλώσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας στους μελλοντικούς χρήστες της Βιβλιοθήκης. Οι εκδηλώσεις καλύπτουν ποικίλους τομείς δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπως αναγνώσεις και αφηγήσεις βιβλίων, εικαστικά εργαστήρια, παιχνίδια δημιουργικότητας και έκφρασης, με οδηγό τα επιλεγμένα βιβλία της βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 07:30 έως τις 15.00.

Ο ευεργέτης Στυλιανός Σακορράφος

Γεννήθηκε στο Καστέλλι το 1885 όπου και  τέλειωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές το 1904.  Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στον κλάδο της Ιατρικής Χειρουργικής και Μαιευτικής απ’ όπου αποφοίτησε το 1910.  Στη συνέχεια επέστρεψε στο Καστέλλι και άσκησε το επάγγελμα του για δύο χρόνια. Το 1912  βρέθηκε στην Αμερική όπου  συνέχισε τις σπουδές του ειδικευόμενος και σε άλλους κλάδους της Ιατρικής.  Διατηρούσε δικό του ιατρείο στο Belmont της Μασαχουσέτης αποκτώντας σπουδαία φήμη.  Πέθανε το 1974.