19 Απριλίου 2024
05:25
11.94 oC
Υγρασία 87%
GR EN
Άρθρα
Ανακοινώσεις
Ημερίδα τιμής και μνήμης για τον ήρωα Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Πλευράκη την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 – «ΡΟΥΠΕΛ 6 – 10 Απριλίου 1941- Γεώργιος Εμμανουήλ Πλευράκης»

Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας, ξεδιπλώθηκε από τις φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις του άξονα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα τα ξημερώματα (5.15 π.μ.) της Κυριακής 6 Απριλίου 1941.

Στόχος των Γερμανών ήταν η κατάληψη των 21 συνολικά οχυρών που έμειναν στην ιστορία ως «Οχυρά Γραμμής Μεταξά».

Το βάρος της γερμανικής επίθεσης, «σήκωσε» το Οχυρό Ρούπελ. Διοικητής του ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Εμμανουήλ Πλευράκης, από τους Αποστόλους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Οι μάχες στα Οχυρά κράτησαν πέντε ημέρες, από τις 6 ως τις 10 Απριλίου 1941. Ο Γεώργιος Πλευράκης με τους στρατιώτες του, δόξασαν την Ελλάδα και δίδαξαν τους λαούς της Ευρώπης ότι η λευτεριά απαιτεί αγώνες, θυσίες και αίμα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστολιανών, διοργανώνει την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στις 12.00 το μεσημέρι, ημερίδα τιμής και μνήμης για τον ήρωα Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Πλευράκη, ο οποίος σκοτώθηκε τελικά στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 6 Ιανουαρίου 1945 στην περιοχή Ρέντη Πειραιά.

Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος με εισηγήσεις ο εγγονός του Γεώργιος Ελευθερίου Πλευράκης, η Μαρία Φωτίου Δαμιανάκη, ο Γεώργιος Α. Καλογεράκης, η εξαιρετική μουσικός Μυρτώ Γεωργιάδου και μαθητές της χορωδίας του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου με την επιμέλεια του μουσικού Νικολάου Χναράκη.

Την ημερίδα θα συντονίζει η κ. Χριστίνα Πετροδασκαλάκη – Καρκανάκη. Ο δραστήριος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών κ. Εμμανουήλ Δαμιανάκης, εμπλούτισε την εκδήλωση με ένα καλαίσθητο έντυπο 16 σελίδων σε επιμέλεια Γεωργίου Α. Καλογεράκη. Το έντυπο θα μοιραστεί δωρεάν στους παρευρισκόμενους.

➡ Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.