Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στηρίζει τον 11ο Διαγωνισμό Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας της Μεσογείου 2025 που θα διεξαχθεί στις 28,29 και 30 Μαρτίου 2025 στο ΔΕΚΚ στις Γούρνες Ηρακλείου (πρώην Αμερικάνικη Βάση) από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Ο Δήμος καλεί τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου εφόσον το επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό!
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ο 11ος Διαγωνισμός Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας της Μεσογείου θα διεξαχθεί στις 28,29 και 30 Μαρτίου 2025 στο ΔΕΚΚ στις Γούρνες Ηρακλείου (πρώην Αμερικάνικη Βάση) από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε σπουδαστές σχολών μαγειρικής, νοικοκυρές και πολιτιστικούς συλλόγους που θέλουν μια ευκαιρία για να αναδείξουν το ταλέντο τους αλλά και σε επαγγελματίες chef, μάγειρες και ζαχαροπλάστες που επιθυμούν να κάνουν γνωστή την τέχνη τους στο ευρύ κοινό.
Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι έχουν την υποχρέωση να διαβάσουν προσεκτικά τον παρόντα κανονισμό, και ειδικότερα όσον αφορά στις κατηγορίες που θα συμμετάσχουν.
Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης www.chefsofcrete.gr ή αυτοπροσώπως στα γραφεία της Λέσχης Λ.Ικάρου 75, Πόρος και στο , e-mail:info@chefsofcrete.gr.
Επίσης, για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης: Δευτέρα έως Παρασκευή 2810-243572 και 6970310294 (9:00-15:00 αυστηρά).
Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας (βάσει ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συμμετοχής). Οι διαγωνιζόμενοι, μαθητές των σχολών, θα πρέπει να προσκομίσουν μαζί με την αίτηση συμμετοχής και βεβαίωση φοίτησης από την σχολή που φοιτούν.
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πιάτα παρουσίασης δικής τους επιλογής, καθώς και μικροεργαλεία και σκεύη που θα χρειαστούν για την παρασκευή των εδεσμάτων. Στο χώρο του Διαγωνισμού θα υπάρχουν λάντζες, ψυγείο και καταψύκτης, εστίες, φούρνοι και πάγκοι εργασίας.
Κάθε διαγωνιζόμενος παραιτείται από όλα τα δικαιώματα πάνω στην συνταγή που έγραψε,
παρασκεύασε και παρουσίασε. Το δικαίωμα οποιασδήποτε χρησιμοποίησης των συνταγών και των φωτογραφιών έχει μόνο η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Τα υλικά θα πρέπει να είναι μόνο Ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα Κρητικά. Προϊόντα που δεν είναι Ελληνικά και δεν παράγονται στην Ελλάδα θα θεωρούνται άκυρα.
• Να υπάρχουν και να ικανοποιούνται οι διατροφικές αξίες.
• Η πρώτη ύλη (κρέας, ψάρι, λαχανικά) θα μπορεί να είναι προετοιμασμένη όσο αφορά το
πλύσιμο, τον τεμαχισμό, το ξεκοκάλισμα και φιλετάρισμα αλλά όχι μαριναρισμένο ή μαγειρεμένο.
• Τα λαχανικά να είναι σωστά κομμένα και καθαρά.
• Τα όσπρια θα μπορούν να είναι προβρασμένα.
• Μη φαγώσιμα υλικά απαγορεύονται στα πιάτα.
• Τα πιάτα κάθε διαγωνιζόμενου καθώς και τα υλικά είναι δική του υποχρέωση.
• Οι μερίδες να είναι σωστές σύμφωνα με τις πρότυπες συνταγές.
• Τα ζεστά πιάτα να έχουν την σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος.
• Απαγορεύονται τα έτοιμα υλικά (σκόνες, ζωμοί, σάλτσες κ.α.).
• Θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής.
• Ο χώρος εργασίας θα πρέπει να είναι καθαρός και τακτοποιημένος.
• Ο διαγωνιζόμενος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των κριτών που αφορούν το πιάτο του.
• Για τους διαγωνιζόμενους που θα βρίσκονται εκτός χρόνου η συμμετοχή θα θεωρείται άκυρη.
• Στις κατηγορίες κρίνονται χωριστά οι μαθητές και χωριστά οι επαγγελματίες.
• Οι συνδιοργανωτές έχουν τα δικαιώματα των συνταγών και των φωτογραφιών του
διαγωνισμού.
• Οι ώρες μπορεί να αλλάξουν σύμφωνα με τις συμμετοχές, οι τυχόν αλλαγές θα ανακοινώνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.
Το κόστος συμμετοχής ανά κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής:
- Για τους σπουδαστές σχολών 20€ ο διαγωνιζόμενος (βοηθός δωρεάν)
- Για τους συλλόγους & κατηγορία ΒΝ-3 25€ ο διαγωνιζόμενος.
- Για τους επαγγελματίες 35€ ο διαγωνιζόμενος (βοηθός δωρεάν)
Οι διαγωνιστικές κατηγορίες έχουν όριο συμμετοχής και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συμμετοχής.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ
Η βαθμολόγηση θα γίνει με βάση τα παρακάτω κριτήρια για κάθε κατηγορία :
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΕ-1, ΑΕ-2, ΑΜ-1, ΒΕ-1
Βαθμός Δυσκολίας 0,5 – 6 βαθμοί
Συμμετρία 0,5 – 3 βαθμοί
Παρουσίαση 0,5 – 6 βαθμοί
Πρωτοτυπία 0,5 – 5 βαθμοί
Μέγιστο Γενικό Σύνολο Βαθμών: 20
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΕ-3, ΑΜ-2, ΑΕ-4, ΑΜ-3, ΑΜ-4
Θέμα – Χρήση Υλικών 0,5 – 3 βαθμοί
Βαθμός Δυσκολίας 0,5 – 4 βαθμοί
Γεύση 0,5 – 6 βαθμοί
Παρουσίαση 0,5 – 3 βαθμοί
Πρωτοτυπία 0,5 – 4 βαθμοί
Μέγιστο Γενικό Σύνολο Βαθμών: 20
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΜ-1, ΒΕ-2, ΒΝ-1, ΒΝ-2, ΒΝ-3, ΓΜ-2, ΓΜ-3, ΓΕ-3, ΓΜ-4
Βαθμός Δυσκολίας 0,5 – 5 βαθμοί
Παρουσίαση 0,5 – 4 βαθμοί
Χρήση βασικού υλικού 0,5 – 4 βαθμοί
Γεύση 0,5 – 7 βαθμοί
Μέγιστο Γενικό Σύνολο Βαθμών: 20
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓE-4 ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ (Ο CHEF TOY 11ου ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ)
Βαθμός Δυσκολίας 0,5 – 16 βαθμοί
Παρουσίαση 0,5 – 25 βαθμοί
Συνδυασμός υλικών & Χρήση υλικών 0,5 – 16 βαθμοί
Πρωτοτυπία 0,5 – 16 βαθμοί
Γεύση 0,5 – 27 βαθμοί
Μέγιστο Γενικό Σύνολο Βαθμών: 100 (Οι κριτές στην παραπάνω κατηγορία είναι 5.)
Για την συμμετοχή στην κατηγορία αυτή απαιτείται απόδειξη επαγγελματικής εμπειρίας τουλάχιστον 5 ετών (π.χ ένσημα ή βεβαίωση προϋπηρεσίας).
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να παραδώσουν τα πιάτα στον χώρο του σαλονιού, στους επόπτες στον προκαθορισμένο χρόνο για να βαθμολογηθούν.
Η τελική βαθμολόγηση υπολογίζεται κατόπιν πρόσθεσης των βαθμών από τους κριτές.
Τυχόν άρνηση ή καθυστέρηση για οποιοδήποτε λόγο, συνεπάγεται με μείωση βαθμού.
Ενστάσεις δεν γίνονται δεκτές.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, νικητής είναι αυτός με τον μεγαλύτερο βαθμό κατά σειρά:
- Στην Γεύση, στις κατηγορίες όπου υπάρχει γευστική δοκιμή.
- Σε περίπτωση άλλης ισοβαθμίας, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η πρωτοτυπία.
- Αν πάλι υπάρχει ισοβαθμία, τα βραβεία θα μοιραστούν μεταξύ των ισοβαθμούντων.
Βραβεία:
1η θέση : Χρυσό μετάλλιο
2η θέση : Ασημένιο μετάλλιο
3η θέση : Χάλκινο μετάλλιο
Στο τέλος κάθε ημέρας θα γίνεται η απονομή των μεταλλίων, καθώς και των βεβαιώσεων συμμετοχής σε όλους τους διαγωνιζόμενους.
Μόνο το Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης έχει το δικαίωμα να αποφασίσει σε περίπτωση πιθανής παράλειψης του κανονισμού ή διαφόρων προβλημάτων που τυχόν προκύψουν και δεν προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό.
Μόνο το Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να επιφέρει κάθε διαφοροποίηση που επιβάλλεται υπό τις περιστάσεις ή από ανωτέρα βία. Διατηρεί επίσης το δικαίωμα να ακυρώσει μερικώς ή ολικώς τον διαγωνισμό σε περίπτωση ανωτέρας βίας.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ
-
- Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν δύο πιάτα όμοια. Το ένα πιάτο θα είναι για δοκιμή από την κριτική επιτροπή και το άλλο για την παρουσίαση και την φωτογράφιση.
- Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο της γραμματείας τουλάχιστον μία ώρα πριν την έναρξη της κατηγορίας στην οποία συμμετέχουν ώστε να λάβουν οδηγίες και έντυπα.
- Οι διαγωνιζόμενοι δεν δικαιούνται να αποσύρουν ή να φωτογραφήσουν τα πιάτα στον χώρο της έκθεσης, χωρίς την άδεια της οργανωτικής επιτροπής, που είναι μόνο το Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.
- Οι σπουδαστές και οι βοηθοί σπουδαστών υποχρεούνται να επισυνάπτουν βεβαίωση φοίτησης σχολής στο email της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης ή να τη φέρνουν μαζί τους όταν διαγωνιστούν.
- Οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται πριν την παρασκευή του εδέσματός τους να συμπληρώσουν ή να προσκομίσουν συμπληρωμένο το «Έντυπο Πρότυπης Συνταγής» που θα το βρουν στο site ή μπορούν να το παραλαμβάνουν εκείνη τη στιγμή από την Γραμματεία του Διαγωνισμού.
- Παρακαλούνται να μην στέλνουν συνταγές μέσω e-mail.
- Το έντυπο πρότυπης συνταγής θα παραδίδεται από τους συμμετέχοντες στην κριτική επιτροπή κατά την παρουσίαση του εδέσματος.
- Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του εντύπου Πρότυπης Συνταγής η συμμετοχή του διαγωνιζόμενου θεωρείται μη ολοκληρωμένη.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παπαδάκης Αναστάσιος
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δατσέρης Κων/νος
Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τσιβουράκης Κώστας
Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καρτάκης Αριστοτέλης
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Στρατάκης Ξενοφών
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαρκάκη Καλλιόπη
ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΑΜΙΑΣ: Τσουβαλάς Παντελής
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ: Παπουτσιδάκης Γεώργιος
ΕΦΟΡΟΣ: Κατσιφαράκης Ιωάννης