26 Ιουλίου 2024
01:17
24.89 oC
Υγρασία 71%
GR EN
Άρθρα
Ανακοινώσεις
Δυναμική-μαζική κινητοποίηση με παλμό:  «Διεκδικούμε τη ζωή που χάσαμε από τους σεισμούς και τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε μετά τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου»

 

«Διεκδικούμε τη ζωή που χάσαμε από τους σεισμούς και τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε μετά τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου».  Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται το στίγμα της σημερινής δυναμικής κινητοποίησης που είχε παλμό, στο δεύτερο κόμβο του νέου αεροδρομίου Καστελλίου που έδωσε σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση για τις μελλοντικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που δε δρομολογηθούν ουσιαστικές και άμεσες παρεμβάσεις, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στην περιοχή και την κοινωνία.

Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, στελέχη της Δημοτικής Αρχής, η Επιτροπή Αγώνα, κάτοικοι, φορείς και εκπρόσωποι φορέων του τόπου,  ένωσαν τις φωνές τους δίνοντας δυναμικό παρών στον αγώνα για την αναγέννηση του τόπου μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, αξιώνοντας παράλληλα συμμετοχή στην ανάπτυξη που “υπόσχεται” το υπό κατασκευή νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις και άμεση επίλυση των επειγόντων προβλημάτων με λήψη ουσιαστικών μέτρων.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου απευθυνόμενος στον κόσμο τον οποίο και ευχαρίστησε για την παρουσία του στη μεγάλη αυτή συγκέντρωση, έθεσε για μία ακόμη φορά το πλαίσιο των διεκδικήσεων του Δήμου αναφέροντας:

«Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα όσα οφείλει η Πολιτεία στον τόπο, τόσο αυτά που αφορούν στην εναρμόνιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής με τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου αλλά και όσα χρειάζεται να γίνουν για την οικιστική ανασυγκρότηση της περιοχής. Η σημερινή προειδοποιητική συγκέντρωση πιστεύουμε ότι θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης για να πάρει αποφάσεις για την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής από τους σεισμούς και το σχέδιο συνέργειας με συμμετοχή στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής λόγω αεροδρομίου. Να καταβληθούν εδώ και τώρα οι αποζημιώσεις που οφείλονται στους ανθρώπους που έχουν αποξενωθεί από τα χωράφια τους και έχουν χάσει εισόδημα, 3, 4 και 5 ετών, να πάρει άμεσα μέτρα να δει ένα προς ένα τα προβλήματα, τα επιμέρους Υπουργεία να ενεργοποιηθούν και να μην αδρανούν!

Αν αυτό δε γίνει, συνεχίζουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις για το δίκαιο του τόπου. Γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα. Έχουμε μαζί μας όλη την τοπική κοινωνία, συνεργαζόμαστε με τους όμορους Δήμους, διεκδικούμε το δίκαιο των ανθρώπων και του τόπου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Έχουμε υποβάλει φακέλους σε όλα τα Υπουργεία που αφορούν τα ζητήματα της ανασυγκρότησης από το σεισμό, την αδειοδότηση για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων ιδιωτικών κτιρίων, τις μελέτες ανάπλασης των σεισμόπληκτων οικισμών, τα έργα που αφορούν την αποκατάσταση και την οικιστική ανασυγκρότηση.

Δημιουργείται ένα αεροδρόμιο, ένα πολύ μεγάλο έργο 4χλμ και έχει καταστραφεί όλη η αγροτική και δημοτική οδοποιία. Χρειάζονται νέοι δρόμοι για να συνδεθεί αυτό το έργο με την τοπική κοινωνία, για να έχει μέρισμα στην ανάπτυξη και δυστυχώς το Υπουργείο Υποδομών, το κύριο Υπουργείο που δεν ανταποκρίνεται στο διάλογο, αδιαφορεί και μας «τρολάρει»! Είναι ενδεικτικό ότι στο φάκελο διεκδικήσεων ύψους 31 εκ. ευρώ μας είπε ότι θα δώσει μόλις 200.000 ευρώ! Υπάρχει σοβαρό ζήτημα και με άλλα Υπουργεία, όπως επίσης υπάρχουν υπουργοί που έχουν ανταποκριθεί στο διάλογο και τη συνεννόηση για το τι πρέπει να γίνει.  Το Υποδομών, ούτε αυτό. Δεν αρκούν όμως οι 100.000 ευρώ για το ρεύμα αφού χρωστούν 500.000 ευρώ  ή οι 450.000 ευρώ για την αγορά του οικοπέδου για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου και η χρηματοδότηση για τις μελέτες αφού χρειάζονται 15 εκ. ευρώ για όλα τα σχολεία. Είναι μια καλή αρχή αλλά μη ξεχνάμε, έχουν περάσει τρία χρόνια από το σεισμό!

Μπορεί να έγιναν λάθη τοπικά αλλά η κυβέρνηση έχει την κυρία ευθύνη και πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Έχουμε και νέες κοινωνικές υποδομές και σχολεία ανάγκη γιατί όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει στην περιοχή συσσώρευση πληθυσμού. Με ποιες υποδομές και σχέδιο ώστε να μην είναι άναρχη η οικιστική και οικονομική ανάπτυξη θα γίνει αυτό;

Η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου συμμετείχαν αμέσως μετά, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητώντας την έκδοση ψηφίσματος προς τη Κυβέρνηση με το Δήμαρχο να αναφέρει ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού μαζί πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού για τον τόπο.

O Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη στήριξη του στη Δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία αναφέροντας χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του  προς το Σώμα: «Στηρίζουμε τα αιτήματα των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε στο πλευρό σας. Μαζί θα διεκδικήσουμε. Θέλουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να μπορούμε να συνεχίσουμε. Η Πολιτεία να ακούσει την αλήθεια χωρίς λαϊκισμούς από έναν άνθρωπο που θέλει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση θα βρεθεί η χρηματοδότηση, είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Αυτή θα είναι και η πρόταση μας και είναι ξεκάθαρη: ειδικό αναπτυξιακό προς τους Δήμους και όχι να μοιράσουμε τη φτώχεια μας».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αλέκος Μαρινάκης και Δημήτρης Βρύσαλης, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γραμματέα Νικολέτα Χριστοδουλοπούλου), Εκπρόσωποι των Βουλευτών Χάρη Μαμουλακη (ΣΥΡΙΖΑ), Ελένης Βατσινά και Φραγκίσκου Παρασύρη ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ). Οι πρώην Δήμαρχοι Μανώλης Λαδωμένος και Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των όμορων Δήμων (Χερσονήσου, Αρχανών -Αστερουσιών, Βιάννου, Οροπεδίου Λασιθίου. Ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης βρέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων και του αγώνα του Δήμου), ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης και αντιπροσωπεία από το ΤΕΕ, ο πατέρας Ιερόθεος Χιώτης εκπροσωπώντας τη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και εκπρόσωποι φορέων του τόπου, Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων κ.α .