16 Ιουλίου 2024
14:28
30.06 oC
Υγρασία 30%
Εκδηλώσεις
πολιτισμος
ΧΩΜΑ, ΝΕΡΟ, ΦΩΤΙΑ: 4- 7 Ιουλίου στο Θραψανό!

Το τρίτο φεστιβάλ κεραμικής «ΧΩΜΑ ΝΕΡΟ ΦΩΤΙΑ», στο Θραψανό, είναι γεγονός!

Το φεστιβάλ ξεκινάει την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 19:30 με επίδειξη κατασκευής θραψανιώτικου πιθαριού, παιχνίδια με πηλό, ενδιαφέρουσες ομιλίες και ζωντανή μουσική.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν ελεύθερα εργαστήρια, όπου όλοι, μικροί και μεγάλοι, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους τροχούς και να γίνουν για λίγο αγγειοπλάστες, υπό την καθοδήγηση πάντα τω

ν έμπειρων Θραψανιωτών αγγειοπλαστών. Θα υπάρχουν όμως και οργανωμένα, δωρεάν, εργαστήρια από κεραμίστριες του Μουσείου Νεώτερης Κεραμικής με διαφορετικό θέμα κάθε ημέρα.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα περιηγηθούμε σε σύγχρονο αγγειοπλαστείο του Θραψανού και θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για ν’ ανακαλύψουμε το Κρητικό τοπίο μέσα από τις Μινωικές τοιχογραφίες.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στις δράσεις για τα παιδιά, με καθημερινά οργανωμένα εργαστήρια κεραμικής, διαδραστική παρουσίαση παραμυθιού και βιωματικά παιχνίδια, ώστε να μάθουν με ευχάριστο και πρωτότυπο τρόπο την ιστορία και τη σπουδαιότητα της κεραμικής τέχνης και της επαφής με τα φυσικά υλικά.

Τη τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Κυριακή 7 Ιουλίου, θα κατασκευαστούν καμίνια – ξυλοκάμινο και ρακού – για να ψηθούν οι δημιουργίες των προηγούμενων ημερών, όπου οι φλόγες θα δώσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα στους επισκέπτες που θα το παρακολουθήσουν.

Παράλληλα με τις δράσεις αυτές, θα γίνονται καθημερινά ομιλίες από εξαιρετικούς αρχαιολόγους, κεραμίστες, ιστορικούς ερευνητές με ποικίλα θέματα όπως η Θραψανιώτικη κεραμική, το πιθάρι, οι αρχαϊκοί πίθοι, ο Καζαντζάκης, το κρασί στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη, η τοπική διατροφή στην Κρήτη κατά το 19ο αιώνα κ.α.

Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα Θραψανιωτών αγγειοπλαστών, κεραμιστών απ’ όλη την Ελλάδα, πολιτιστικών συλλόγων και επιχειρήσεων της περιοχής για να περιηγηθείτε.
Τις βραδιές θα πλαισιώσουν μουσικά τα συγκροτήματα της Βούλας Στρατάκη, Γιώργου Μαστοράκη, Γιώργου Μανωλάκη, και Τζωρτζίνας Αλεξάκη, με δωρεάν είσοδο σε όλους τους επισκέπτες.