16 Ιουλίου 2024
10:57
27.91 oC
Υγρασία 29%
GR EN
Άρθρα
Ανακοινώσεις
Με μεγαλοπρέπεια, θρησκευτική κατάνυξη και παρουσία πλήθους κόσμου, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου
👥Χρόνια Πολλά!
🏫Με μεγαλοπρέπεια, θρησκευτική κατάνυξη και παρουσία πλήθους κόσμου, η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου για μια ακόμη χρονιά τίμησε την ιερά μνήμη του Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, υμνογράφου και ασματογράφου της βυζαντινής μουσικής και συντάκτη του Μεγάλου Κανόνος.
👉Ιεράρχες, κληρικοί, θεσμικοί φορείς και πολίτες, συμμετείχαν σε πανηγυρικό κλίμα στο σημερινό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Ανδρέα στο Αρκαλοχώρι, ημέρα μνήμης του Αγ. Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου και ημέρα εορτής του Μητροπολίτη, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα ενώ την παραμονή τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ανδρέου, με την υποδοχή των Τιμίων Καρών των 4 Μαρτύρων από το Ρέθυμνο και λιτάνευση της Ιεράς εικόνας και των Τιμίων Καρών.
📍Ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους παρευρισκομένους Αρχιερείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Τοπικής Εκκλησίας και ευχήθηκε στους πιστούς χρόνια πολλά, ευλογημένα και καλή δύναμη.
👫Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η βράβευση των αριστευσάντων μαθητών των σχολείων του Αρκαλοχωρίου για το σχολικό έτος 2023-2024, από την Ιερά Μητρόπολη.
▶Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκερογλου και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη Ανδρέα να έχει υγεία και να συνεχίσει με την ίδια δύναμη και σύνεση το έργο του.
========================
📍▶ Από τους μεγάλους εκκλησιαστικούς ποιητές ο Ανδρέας, γεννήθηκε στη Δαμασκό από γονείς ευσεβείς, το Γεώργιο και τη Γρηγορία. Σε ηλικία 15 χρονών, κατατάχθηκε στον κλήρο (αναγνώστης) του πατριαρχικού θρόνου των Ιεροσολύμων, από τον τότε Πατριάρχη Θεόδωρο. Στην Ιερουσαλήμ, ο Ανδρέας διακρίθηκε για τη μόρφωση και την αρετή του μεταξύ των αγιοταφιτών πατέρων, γι’ αυτό και τον προέκριναν να σταλεί στην Κωνσταντινούπολη, για την έκτη Οικουμενική Σύνοδο κατά των Μονοφυσιτών.
Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Ανδρέας παρέμεινε στη βασιλεύουσα, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και διορίσθηκε διευθυντής του ορφανοτροφείου «Άγιος Παύλος».
Η έξοχη επιμέλεια που ανέπτυξε στο φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα, τον ανέδειξε αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Αφοσιωμένος στα καθήκοντα της νέας του θέσης, αναδείχθηκε μέγας εκκλησιαστικός διοικητής, αλλά και λαμπρός διδάσκαλος και ρήτορας. Γι’ αυτό και όλο του το ποίμνιο τον θεωρούσε πραγματικά πατέρα.
Αλλά ως Μητροπολίτης πήρε μέρος στη σύνοδο που συγκάλεσε ο Φιλιππικός Βαρδάνης (712 μ.Χ.) και υποστήριξε τον Μονοφυσιτισμό, αλλά επανήλθε στην ορθή πίστη μετά τον θάνατο του Βαρδάνη.
Στο γυρισμό από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για διάφορες υποθέσεις, πέθανε (740μ.Χ.) επάνω στο καράβι. Τον έθαψαν στην Ερεσό της Μυτιλήνης, στο ναό της Αγίας Αναστασίας.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο Άγιος Ανδρέας, υπήρξε ο καλύτερος ρήτορας της εποχής του, με έργα όπου αναπτύσσει λόγο πλούσιο, με ρητορικά σχήματα απαράμιλλου κάλλους. Πρώτος αυτός παρουσίασε πλήρες σύστημα εορταστικών ομιλιών, από τις οποίες σώζονται περίπου 30, εκδιδόμενες και ανέκδοτες. Έγραψε αρκετά εγκώμια και λόγους. Σώζονται περίπου 100 Κανόνες και πολυάριθμα ιδιόμελα τροπάρια. Ως μελωδός έγραψε όχι μόνο τα κείμενα αλλά και την μουσική τους