16 Ιουλίου 2024
19:46
28 oC
Υγρασία 43%
GR EN
Άρθρα
Ανακοινώσεις
Αδελφοποίηση Δημοτικών Σχολείων Ανώπολης Σφακίων  και Καστελλίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας

 

Πόσοι αγώνες, πόσες επαναστάσεις, πόσοι νεκροί, σφράγισαν τα 268 χρόνια της Τουρκοκρατίας (1645 – 1913) στην Κρήτη; Πρώτος νεκρός Αρχηγός ο Δασκαλογιάννης και τελευταίος νεκρός Αρχηγός ο Αντώνης Τρυφίτσος. Από την Ανώπολη Σφακίων ως την επαρχία Πεδιάδος του Ηρακλείου, ποτέ δεν υπέταξαν τη σημαία οι Κρητικοί, ποτέ δεν σίγησαν τα όπλα τους, ποτέ δεν προσκύνησαν τους κατακτητές.

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στην Ανώπολη Σφακίων, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανώπολης, προσπάθησαν και προσέγγισαν ιστορικά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και των Κρητικών Επαναστάσεων. Ο τίτλος της δράσης των μαθητών και δασκάλων των παραπάνω σχολείων ήταν: «Από τον Δασκαλογιάννη ως τον Αντώνη Τρυφίτσο».

Οι μαθητές μίλησαν, άκουσαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και δημιούργησαν εικαστικά έργα για τους δύο Αρχηγούς, που πρόσφεραν τη ζωή τους για τη λευτεριά, για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στη συνέχεια  ακολούθησε η αδελφοποίηση των Δημοτικών Σχολείων Ανώπολης Σφακίων και Καστελλίου Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης υπογράφηκε από τους Διευθυντές των Σχολείων Γεώργιο Καλογεράκη και Βασιλική Σταθοπούλου στην αυλή του σπιτιού του Δασκαλογιάννη στην Ανώπολη Σφακίων.