19 Ιουλίου 2024
00:33
27.75 oC
Υγρασία 52%
GR EN
Άρθρα
Ανακοινώσεις
Καλές πρακτικές δημόσιων φορέων σχετικά με την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας”- Το παράδειγμα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Για την διάδοση των στόχων, δραστηριοτήτων και αποτελεσμάτων της Πράξης “Cooperative Intelligent education & electromobility Zero Energy Buildings”(«Συνεργατική Ευφυής εκπαίδευση & ηλεκτροκινητικότητα-Μηδενικά κτήρια ενέργειας») με Ακρωνύμιο «C-IZEBs», διοργανώθηκε Τελικό Εθνικό Συνέδριο στην Κρήτη την Παρασκευή 20.10.2023.
Στόχος του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστεί μια συνολική επισκόπηση των αποτελεσμάτων του έργου, αλλά και να αναδειχθούν καλές πρακτικές δημόσιων φορέων και έργα σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2, και την ενίσχυση της ηλεκτροκινητικότητας στη Κρήτη.
Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι, διαχειριστές του έργου, τεχνικοί από την Ελλάδα και την Κύπρο για πολύπλευρη ενημέρωση του ευρέως κοινού και ευαισθητοποίηση του σε θέματα Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αραβιάκης και η Οικονομολόγος Περιβάλλοντος και επιστημονική συνεργάτιδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Γωγώ Πιλιγκότση, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο Δήμο τα οποία μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ενεργειακής συμπεριφοράς των δημοσίων κτιρίων και της ποιότητας ζωής των πολιτών, προς την κατεύθυνση μιας οικονομίας με λιγότερη κατανάλωση άνθρακα.
Αμφότεροι επισήμαναν ότι σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, θεωρείται δεδομένη η ανάγκη υλοποίησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ανάδειξης καλών πρακτικών σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2 και την ενίσχυση της ηλεκτροκινητικότητας.
Όπως τονίστηκε, κατά τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας μπήκαν στο επίκεντρο τέτοιου είδους προσεγγίσεις για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, με την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων και έμφαση σε υποδομές που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
“Προσπαθήσαμε να βάλουμε τον Δήμο στην πρωτοπορία της εξοικονόμησης ενέργειας με την υλοποίηση έργων με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
Θεωρούμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αφήνουν στη κοινωνία ένα σημαντικό μελλοντικό αποτύπωμα και θα σας δώσω επιγραμματικά μόνο λίγα παραδείγματα έργων στον τόπο μας, όπως η νέα βιοκλιματική πλατεία στο Αρκαλοχώρι, η κεντρική πλατεία Καστελλίου, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων και αθλητικών υποδομών (Δημοτικό Κολυμβητήριο, Κλειστό Γυμναστήριο στο Αρκαλοχώρι), δράσεις ηλεκτροκίνησης κ.α.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων πρέπει να αποτελεί ζητούμενο. Οι προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών είναι πολλές και η κλιματική κρίση επίσης είναι εδώ και ζητάει γενναίες πρωτοβουλίες και ουσιαστικές δράσεις”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Αραβιάκης.