19 Ιουλίου 2024
02:32
27.36 oC
Υγρασία 54%
GR EN
Άρθρα
Ανακοινώσεις
Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου-Μετά την πλήρη λειτουργία της θα εξυπηρετεί και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
➡ ✅ Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου που θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων με “πράσινο” αποτύπωμα βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών.
📍Πρόκειται για ένα έργο – πυλώνα στη διαχείρισης των αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης και θα ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής για την μηχανική διαλογή των σύμμεικτων στα διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως και στην κομποστοποίηση.
🖋Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στα γραφεία του ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας από τον Δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο και τους αναδόχους του έργου παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.
👉Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, οι Δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδας και Αγίου Νικολάου Μανώλης Φραγκάκης και Αντώνης Ζερβός αντίστοιχα καθώς επίσης και στελέχη του ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας.
✅Τα χαρακτηριστικά της μονάδας
Η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης θα παραλαμβάνει σύμμικτα απορρίμματα, ανακυκλώσιμα και οργανικά από προγράμματα διαλογής στην πηγή, θα παράγει υλικά που μπορούν να αποτελέσουν πρώτες ύλες για την βιομηχανία ανακύκλωσης, προάγοντας την κυκλική οικονομία και μεγιστοποιώντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάκτηση των υλικών. Η δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 72.000 τόνους και το ποσοστό εκτροπής αποβλήτων από την υγειονομική ταφή θα είναι 72%.
Παράλληλα με την σύμβαση της κατασκευής της μονάδας, υπεγράφη και η σύμβαση για τον τεχνικό σύμβουλο που θα έχει την ευθύνη της υποστήριξης του ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας για την επίβλεψη στην φάση κατασκευής.
📍Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Ο συμβατικός χρόνος κατασκευής της νέας μονάδας είναι δεκαοκτώ μήνες, ενώ η δοκιμαστική λειτουργία έξι μήνες. Μετά την πλήρη λειτουργία της θα εξυπηρετεί τους Δήμους Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου, Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Οροπεδίου Λασιθίου και θα επεξεργάζεται μέρος των οργανικών αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου.