16 Ιουλίου 2024
18:25
28.9 oC
Υγρασία 39%
GR EN
Άρθρα
Ανακοινώσεις
Ενημερωτική εκδήλωση για το έργο CreteValley: “Το Αρκαλοχώρι αντιστέκεται και σχεδιάζει την επόμενη μέρα”

Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση για το έργο #CreteValley, την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Στόχος του έργου, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η δημιουργία μιας Κοιλάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (REV-Lab) που θα μετατρέψει τέσσερις περιοχές της Κρήτης, μεταξύ των οποίων και το Αρκαλοχώρι, σε ένα αειφόρο, ανεξάρτητο ενεργειακό σύστημα, αξιοποιώντας το ενεργειακό δυναμικό που διαθέτει καθεμιά από αυτές και πάντα προς όφελος των πολιτών.

Στα πλαίσια του έργου Crete_Energy_Valley, διερευνήθηκαν οι περιοχές χωροθέτησης των έργων ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κάτοικοι και φορείς ενημερώθηκαν για τα οφέλη που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες από το έργο αυτό. Οι υποδομές που σχεδιάζονται, ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της κάθε περιοχής. Με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με την συνεισφορά 41 εταίρων από Ελλάδα και εξωτερικό, σχεδιάζονται λύσεις – πρότυπα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως τονίστηκε εκ μέρους της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας:

“Το Αρκαλοχώρι αντιστέκεται και σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Αντιστέκεται στις συνέπειες του σεισμού που έπληξε κτίρια και υποδομές, του πληθωρισμού και της κλιματικής κρίσης που μείωσε το εισόδημα των κατοίκων του. Σχεδιάζει υποδομές για να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες μιας περιοχής, η φυσιογνωμία της οποίας αναμένεται να αλλάξει πολύ, με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Μέλη και φίλοι της #Μινώα_Ενεργειακής, με τη βοήθεια εταίρων από Ελλάδα και εξωτερικό, σχεδιάζουν λύσεις – πρότυπα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και σύγχρονες κοινωνικές μεθόδους. Στο έργο #CreteValley, με τη βοήθεια αυτών των τεχνολογιών και μεθόδων, οι ανανεώσιμες πηγές της περιοχής, αξιοποιούνται για να καλύψουν τις ειδικές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της».

Το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Όλγα Δραμουντάνη η οποία στο χαιρετισμό της ανέφερε:

“Η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, έως το 2050, αποτελεί τον υπέρτατο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδανικά της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που ήδη πλήττουν το νησί μας.

Όμως, η ενεργειακή μετάβαση, περιλαμβάνει και μια ισχυρή κοινωνική συνιστώσα, αυτή της ενεργειακής δημοκρατίας. Η παραγωγή ενέργειας, δεν είναι θέμα μόνο λίγων μεγάλων παικτών, είναι θέμα όλων μας.

Η ενεργειακή κρίση των τελευταίων χρόνων, οι τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και η ραγδαία αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, πανευρωπαϊκά, αναδεικνύουν σε μείζον ζήτημα, την πρόσβαση όλων σε φθηνή καθαρή ενέργεια, την ενημέρωση γύρω από αυτήν και τους τρόπους προστασίας των πολιτών, που σήμερα είναι ενεργειακά πιο ευάλωτοι.
Πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά και να διαμορφώνουμε οι ίδιοι τους δίκαιους όρους της ενεργειακής μετάβασης, σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Και εδώ έγκειται η σημαντικότητα του έργου Crete Valley. Όχι μόνο στον συνδυασμό και στην εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας, όχι μόνο στην εισαγωγή του υδρογόνου, που αποτελεί μια νέα και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον τεχνολογία αλλά πρωτίστως, στην δημιουργία ενός βιώσιμου, αυτόνομου και αποκεντρωμένου ενεργειακού συστήματος, με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών φορέων. Ένα ενεργειακό σύστημα, σχεδιασμένο γύρω από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Τα οφέλη από αυτήν την πρωτοβουλία, θα είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα. Παραγωγή καθαρής ενέργειας και αποθήκευση, προστασία του περιβάλλοντος, ενεργειακή ανεξαρτησία και κυρίως καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, για την προσπάθεια εκδημοκρατισμού του ενεργειακού τομέα και για την συμπερίληψη της τοπικής μας κοινωνίας, σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Η νέα δημοτική αρχή, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά, έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της, τα θέματα ΑΠΕ. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε αγαστή συνεργασία, με την Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο και την προσφορά της στην τοπική κοινωνία, συμμετέχει και θα συμμετέχει ενεργά, σε όλες τις φιλόδοξες προσπάθειες. Συνεχείς προσπάθειες που έχουν σαν στόχο να ανακουφίσουν πρωτίστως, τους ευάλωτους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές αλλά και την αναπτυξιακή ώθηση, στην δοκιμασμένη οικονομικά και δημογραφικά περιοχή μας.

Η συγκυρία για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας είναι ευνοϊκή, λόγω και της κατασκευής του νέου αεροδρομίου που αναδεικνύει την ανάγκη ενός ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης. Ως Δημοτική Αρχή, δηλώνουμε παρόντες και πρόθυμοι, να συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο μέσο, σε πρωτοβουλίες και δράσεις, που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης κάθε πολίτη στην ενέργεια.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλές εργασίες, αναμένοντας τα θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η υλοποίηση του έργου στον τόπο μας”.