02-08-2021, Την εκτέλεση αναστηλωτικών επεμβάσεων για την προστασία και ανάδειξη της Ενετικής Γέφυρας Δεματίου ζητάει ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Την εκτέλεση αναστηλωτικών επεμβάσεων για την προστασία και ανάδειξη της  Ενετικής Γέφυρας Δεματίου ζητάει ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκης

 

 

 

Την εκτέλεση αναστηλωτικών επεμβάσεων για την προστασία και ανάδειξη της  Ενετικής Γέφυρας Δεματίου ζητάει με επιστολή του προς Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μ. Φραγκάκης.

 

Όπως επισημαίνεται σε αυτή «η γέφυρα του Δεματίου - η οποία χρονολογείται στα μέσα του 13ου αιώνα -  αποτελεί τη μεγαλύτερη Ενετική γέφυρα της Κρήτης η οποία  κτίστηκε για την ασφαλή διάσχιση του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Κρήτης, του Αναποδάρη».

 

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο κ. Φραγκάκης «η εν λόγω γέφυρα δεν έχει υποστεί ποτέ αναστηλωτικές επεμβάσεις, παρότι οικοδομήθηκε κατά την πρώιμη ενετική περίοδο» την ίδια στιγμή που «οι πιέσεις που δέχεται η γέφυρα τα τελευταία χρόνια από τα έντονα πλημμυρικά και σεισμικά φαινόμενα αλλά και από τη συνεχή χρήση αυτής καθιστούν απολύτως επείγουσα την ανάγκη εκτέλεσης αναστηλωτικών επεμβάσεων και εν γένει εργασιών συντήρησης για την προστασία – αλλά και ανάδειξη - της σε συνδυασμό με τον έλεγχο στατικότητας αυτής προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια πεζών και οχημάτων που διέρχονται αυτής».