Πρόγραμμα Ανακύκλωσης

Η καθαριότητα είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί όλους τους Δήμους καθώς το επίπεδό της φανερώνει και τον πολιτισμικό χαρακτήρα της κοινωνίας και σχετίζεται άμεσα με τη δική μας υγεία και του περιβάλλοντος.

Η καθαριότητα είναι ένας δύσκολος τομέας και αντανακλά το πολιτιστικό επίπεδο μιας κοινωνίας. Η σχέση μας με το περιβάλλον αναδεικνύει την ευαισθησία μας. Όταν υπάρχει η κατάλληλη αγωγή οι πολίτες συνεργάζονται με την Δημοτική αρχή. Γι αυτό κατ' αρχήν, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου θα επιδιώξω με κάθε τρόπο τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών. Πρόκειται για ένα τομέα που αφορά την ίδια τους τη ζωή και τη ζωή των παιδιών τους. Έχει σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων που παράγουν οι πολίτες και σχετίζεται άμεσα με την υγεία όλων των πολιτών.


Η Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ) έχει ιδρυθεί από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της εφαρμογής του νόμου 2939/01 και των ευρωπαϊκών οδηγιών για την αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασιών. Τα προγράμματά της υλοποιούνται πάντα σε συνεργασία με τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ανακύκλωση είναι δείγμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, είναι πράξη ευθύνης για όλους. Ας την στηρίξουμε γιατί έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Είναι αναγκαίο για μας και τα παιδιά μας. Με την ανακύκλωση συσκευασιών συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύουμε σ΄ ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Γι' αυτό ας γεμίσουμε τη μπλε τσάντα που μας δόθηκε από το Δήμο μας με άδειες και χωρίς υπολείμματα συσκευασίες από πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, σίδερο, χαρτί και ας μεταφέρουμε τη «συλλογή» μας στους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης. Οι ειδικοί μπλε κάδοι, είναι κάδοι ανακύκλωσης και όχι σκουπιδοτενεκέδες, μάλιστα δε συμπαθούν καθόλου τα σκουπίδια. Γι αυτό τους «τροφοδοτούμε» μόνο με άδειες και καθαρές συσκευασίες, χωρίς υπολείμματα. Οι άδειες συσκευασίες με την κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμες πρώτες ύλες, από την οποία κατασκευάζονται χάρτινα, πλαστικά, γυαλιά και μεταλλικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Γιατί ότι πετάμε δεν είναι σκουπίδια. Ας γίνουμε λοιπόν «συλλέκτες» των υλικών ανακύκλωσης και συμμέτοχοι στην σπουδαία αυτή υπόθεση της Ανακύκλωσης

Η Δημοτική Αρχή με την έναρξη της νέας χρονιάς έθεσε τις παρακάτω προτεραιότητες:

  • Να αλλάξει το ωράριο αποκομιδής των απορριμμάτων. Η περισυλλογή των απορριμμάτων να γίνεται από τις 5:00 π.μ έως τις 11:30 π.μ. Οι έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων  παραδίδεται πλήρως καθαρή στις 7:30 κάθε πρωί.

    Σκοπό έχουμε να αποσυμφορήσουμε το κυκλοφοριακό που δημιουργούσε η παρουσία του απορριμματοφόρου.

  • Η περισυλλογή του χαρτιού στην ανακύκλωση βελτιώθηκε. Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αρκαλοχωρίου καθιερώσαμε η αποκομιδή του χαρτιού να γίνεται τις ημέρες Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο και από τις ώρες 13:00-14:30. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά αν σκεφτούμε ότι την αντίστοιχη περίοδο, Μάρτιος - Απρίλιος 2006, είχαμε 3000 κιλά, ενώ σήμερα έχουμε 10.000 κιλά.

  • Η μηχανοκίνητη σκούπα με την παρουσία της, συχνά βελτιώνει επίσης την εικόνα καθαριότητας τόσο στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες, όσο και στις γειτονιές.

  • Ένας εργαζόμενος με το καροτσάκι και τη σκούπα στο χέρι συμπληρώνει την καθαριότητα των πλατειών, των οδών και γενικά σε σημεία που δεν μπορεί να εισέλθει η μηχανοκίνητη σκούπα.

  • H εξυγίανση των εγκαταλειμμένων κατοικιών που ευρίσκονται  σε πρώτη φάση και μετά στα Δημοτικά Διαμερίσματα. Ήδη η Υπηρεσία καθαριότητας, έχει καταγράψει όλα αυτά που έχουν γίνει εστίες μόλυνσης αλλά και είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία των πολιτών. Πολλά από αυτά έχουν εξυγιανθεί. Στο μικρό ποσοστό που απομένει θα προβούμε στον καθαρισμό και θα επιβληθούν τόσο τα τέλη καθαρισμού όσο και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον κανονισμό. Σ' αυτή την κατηγορία ευρίσκονται και τα σπίτια που είναι παλαιάς κατασκευής και δεν έχουν συλλέκτες λυμάτων (βόθρους), με αποτέλεσμα τα υγρά απόβλητά τους, από το νεροχύτη και το πλυντήριο, να απελευθερώνονται και να τρέχουν ανεξέλεγκτα σε δρόμους ή πλατείες. Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες έχουν συμμορφωθεί στην υπόδειξη που τους έγινε. Η μειοψηφία που απέμεινε, θα υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό μέχρι οριστικού κλεισίματος των κατοικιών αυτών. Πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους ότι φέρουν συνολικά την ευθύνη.

  • Η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, αφορά την ανακύκλωση στο χαρτί το γυαλί, το μέταλλο και το πλαστικό. Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης με την εταιρία ανακύκλωσης και σε λίγο χρονικό διάστημα το όραμά μας θα γίνει πράξη.

  • Τέλος πρόκειται να προμηθευτούμε με πλυντήριο κάδων. Η αγορά του μηχανήματος αυτού ,θα συμβάλλει ενεργά στο καθαρισμό και απολύμανση των κάδων.